Која е разликата помеѓу EV полнач Тип 1 и Тип 2?

2023-10-24

Двата најпопуларни типа на конектори за полнење на електрични возила (EV) се Тип 1 и Тип 2. ДодекаТип 2 конекторипочесто се гледаат во Европа, тип 1 конектори почесто се наоѓаат во Северна Америка и Јапонија. Двете главно се разликуваат по тоа колку енергија можат да испорачаат и колку брзо се полнат.


При напон од 120 волти, тип 1 конекторите вообичаено можат да дадат 16 ампери електрична енергија или 1,9 kW моќност за полнење во својот максимум. Од друга страна, конекторите од тип 2 имаат максимална стапка на полнење од 43 kW и можат да испорачаат до 63 ампери електрична енергија на 240 волти. Како резултат на тоа, за полнење на електричен автомобил значително побрзо се користат конектори од тип 2.


Клучно е да се запамети дека не секој електричен автомобил може да користи тип 1 иТип 2 конектори. Додека некои EV имаат само приклучок за конектор од тип 1, некои имаат само приклучок за конектор од тип 2. Пред да купите домашна станица за полнење или да користите јавна станица за полнење, проверете дали сте го прегледале штекерот за полнење на вашиот електричен автомобил.


  • Email
  • QR
X
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy